perjantai 16. marraskuuta 2007

Hoitajat #N

Hoitajien tilanteesta hieman päivitystä.

Tätä ei saisi sanoa ääneen, mutta minun mielestäni hoitajat harrastavat kiristystä. Heidän toimenpiteensä kohdistuvat nimenomaan kaikkein kriittisimpiin kohteisiin: paikkoihin, joissa ihmishenki on aidosti vaarassa, mikäli hoitoa ei saa.

Hoitajat toteavat, että rahalla tästä selviää. Laitetaan siis ihmishenget panokseksi ja luvataan tulla takaisin, mikäli pyydetyt rahat tulevat pöytään. Jos tuo ei ole kiristystä, niin mikä sitten on?

Vastapuoli on vaikeassa tilanteessa. Mitä kiristyksen edessä pitäisi tehdä? Demarijohtoinen oppositio esittää, että rahat pöytään. Mutta, olisiko se niin yksinkertaista? Jos kiristäjälle maksaa juuri sen, minkä hän pyytää, minkälainen signaali annetaan? Se on kutsu muille tehdä sama.

Näissä olosuhteissa oli oikeaa ja vastuullista säätää laki, jolla edes yritetään turvata hoidon saanti kaikkein hädänalaisimmille. Mikä tahansa muu olisi ollut vastuuttomuutta. Kiitokset Vanhaselle ja muille, jotka uskalsivat tehdä sen, mikä kuuluu tehdä.

Oli hämmästyttävää havaita, että Tarja Halonen oli auliisti säätämässä tätä demarien pakkolaiksi kutsumaa lakia. En olisi uskonut, että Halosesta on vastuukantajaksi. Ehkä hän pelkäsi seurauksia. Lakon aiheuttamat kuolemantapaukset olisivat voineet saada syyttävät sormet osoittamaan hänen suuntaansa.

Joku jossain on onnistunut mediapelissä loistavasti. Hoitajat pyytävät suuria korotuksia, jo saatujen suurien korotuksien päälle. Jo nykyinen ehdotus takasi heille keskimäärin 300 euroa kuukaudessa. Se ei kelvannut, vaan nyt ollaan ihmishenkiä uhkaamalla vaatimassa kaksinkertaisesti. Tämän jälkeenkin hoitajien asialle on melkoisen varaukseton tuki. Se on hämmästyttävää.

Peli on muutenkin kovin monimutkainen. Yhtälöä ei tee yksinkertaisemmaksi muiden liittojen toiminta ja sopimusjärjestelmän jäykkyys. Samassa työtehtävässä on ihmisiä, jotka kuuluvat Tehyyn ja toisaalta vaikka Superiin. Olisiko mahdollista, että samasta työstä maksettaisiin eri palkka siitä riippuen, mihin liittoon kuuluu? Olisiko tämä sitä demarien niin kovasti vaalimaa palkkatasa-arvoa?

Luonnollisesti esiin tulee myös kateus. Toiset liitot eivät hyvällä katso, mikäli Tehy saa itselleen suuria etuja. Tehy ei tietysti halua, että heidän taistelunsa hedelmiä valuu euroakaan taisteluun osallistumattomille.

Ei käy kateeksi neuvottelijoita. Kasvotkin pitäisi säilyttää ja pitäisi pystyä kompromissi myymään omille joukoille, äänestäjille tai hoitajille.

Miten ihmeessä tämmöinen soppa on saatu keitettyä? Missä kohtaa meni pieleen?

Ei kommentteja: