sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Riitta Juntunen, entinen Stasi vakooja

Satuin lukemaan artikkelin SAK viestintäjohtajasta. Riitta Juntunen on vuonna 2002 paljastunut entiseksi Itäsaksan tiedustelupalvelu Stasin vakoojaksi. Iltalehden luotettavan näköisen dokumentaation perusteella Juntunen on toiminus Stasin palkollisena 1982-1985. Sinä aikana hän on toimittanut Itä-Saksaan 937 kirjallista raporttia. Tästä hän on saanut palkkiona nykyrahassa mitattuna 30 000 euroa. Vakoojana tehty työ on ollut suurta: raportteja lähti Itä-Berliiniin yksi per päivä kolmen vuoden ajan.

http://www.sak.fi/suomi/hakemistot.jsp?lang=fi&location1=6&id=22082

Tämä selkeästi todistettu vakoilutapaus paljastui vuonna 2002. Supo ei ollut kiinnostunut Juntusen rikoksen tutkinnasta ja jätti asian sillensä. Sen sijaan samaan aikaan alkoi ennennäkemätön jahti Alpo Rusia kohtaan. Todisteista ei ollut tietoakaan, mutta asia vuodettiin julkisuuteen ja mediatuomio annettiin. Osoittautui, että Supolla ei ollut alunperinkään mitään perusteita lähteä Rusin kimppuun.

Outo kontrasti: Rusin kimmppuun käytiin täydellä voimalla, vaikka todisteista ei ollut tietoakaan. Sen sijaan Juntusen toimia ei haluttu tutkia, vaikka kirjallisia todisteita löytyy mappikaupalla.

Miksi näin?

Ei kommentteja: