sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Obama ja johtajuus

Viime yönä Obaman terveysuudistus meni niukasti läpi Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/03/1083684

Tämä on iso juttu.

Se ei ole sitä siksi, että perusamerikkalaisen terveydenhoidon taso nousee.

Obaman voitto on tärkeä siksi, että se näyttää maailmalle, minkaläinen on hyvä johtaja.

Obaman lähtökohdat uudistuksen läpiviemiseen eivät olleet kaksiset. Vastaavaa uudistusta on ainakin viisi presidenttiä yrittänyt – ja aina on tullut takkiin.

Projektin aikana oli vaikeita vaiheita. Varma voitto mureni käsiin, kun onnetar puuttui peliin ja muutti valtasuhteet Massachusettsin vaaleissa. Tarvittava demokraattienemmistö mureni.

Rebublikaanit olivat voitolla ja vaikutti siltä, että Obama siirtyy pitkään sarjaan epäonnistuneita presidentteja. Obaman uskottavuus oli pohjalukemissa.

Obaman vastustajat ovat, kuten tietysti luonnollista on, tehneet kaikkensa kampittaakseen hänet kaikissa mahdollisissa paikoissa kaikkein likaisimmilla keinoilla.

Obama ja hänen avustajansa käyttivät kaikki keinot ja taistelivat sen viimeisenkin taistelun tavoitteidensa eteen. He sopeutuivat kuhunkin vallitsevaan tilanteeseen, muuttivat suunnitelmia lennosta ja - pistivät itsensä likoon.

Helpommalla olisi päässyt, jos olisi halunnut. Useimmat poliitikot olisivat valinneet sen helpon tien ja antaneet asian olla. Ei kuitenkaan Obama. Hän teki aikanaan suuren lupauksen ja teki kaikkensa sen pitämiseen. Kovin harvinaista.

Mr. President: you have my respect.

Ei kommentteja: