sunnuntai 21. helmikuuta 2010

Suomalainen ilmastopoliltiikka

Ilmastokeskustelussa usein peräänkuulutetaan asiantuntemusta. Skeptisesti ilmastonmuutokseen suhtautuvat usein tyrmätään sillä perusteella, että heillä ei ole asiantuntemusta.

Hyvä niin. Uskon itsekin, että pitää olla edes jotain alan koulutuspohjaa, jotta pystyy ilmaston kompleksisia järjestelmiä kunnolla ymmärtämään.

Hetken voisi tarkastella sitä asiantuntemusta, jolla Suomen ilmastopolitiikkaa johdetaan. Oras Tynkkynen on valtioneuvoston ilmastoasioiden neuvonantaja. Hän on nyt 32 vuotiaana saanut valmiiksi gradunsa Tampereen yliopiston tiedotusopin laitokselta. Oraksen tutkimus on selvittänyt lihavien representaatiota TV sarjoissa.
http://tutkielmat.uta.fi/pdf/gradu04003.pdf

Varmaan ihan hyvä gradututkielmä Tynkkyseltä. Mutta, mikä tekee Tynkkysestä ilmastoasiantuntijan?

Samaan aikaan Oras on myös valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija. Olen ehkä ymmärtänyt asian väärin, mutta mielestäni tämän tapaisessa roolissa toimivalta henkilöltä odotetaan vankkaa asioiden osaamista, jotta hän pystyisi tarjoamaan poliittisille päätöksentekijöille oikeata ja neutraalia tietoa. Nythän ollaan tekemässä merkittäviä ilmastopoliittisia päätöksiä. Mielelläni ajattelisin, että nämä kauaskantoiset päätökset tehdään parhaan mahdollisen tiedon ja osaamisen pohjalta.

Olen muutamaan kertaan yrittänyt kuunnella, mitä Oras Tynkkysellä on sanottavana ilmastonmuutoksesta. Olen kuullut kolme kommenttia:
- Ilmastonmuutos on tosi asia, koska asian takana on 1500 tutkijan konsensus.
- Climategate on merkityksetöntä, koska se perustuu vain "out of context" viestien tulkintaan.
- Ilmastoskeptikoita ei kannata kuunnella, koska heillä ei ole tarvittavaa asiantuntemusta.

Toivotaan, että valtioneuvostolla on muitakin neuvonantajia. Minä en luottaisi tärkeissä päätöksissä tällaiseen "asiantuntijaan".

Ei kommentteja: