sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Sikainfluenssa

Joulunpyhinä minuun iski sikainfluenssa.
Minulla on sanottavaa kaikille niille, jotka harkitsevat H1N1 rokotteen ottamista. Menkää heti ottamaan piikki, kun se on mahdollista. Kyseisen sairauden kokeneena voin kertoa, että sikainfluenssa on aivan erilainen verrattuna kaikkiin muihin influenssiin. Se on kivulias, oireet ovat jopa pelottavia ja toipuminen kestää paljon kauemin, kuin kuvittelet. Se voi myös tappaa.

Internetistä löytyi kiitettävästi tietoa sikainfluenssan oireista ja viiruksen taustoista. Ne terveyspalveluiden päivystäjät, joilta asiasta pyhinä kyselivät eivät minusta olleet kovin asiantuntevia. Eniten olisin kaivannut kuvausta siitä, miten tyypillisesti sairaus etenee. Jotta minun kokemuksestani voisi olla jollekulle muulle apua, dokumentoin oman tapaukseni tähän:
- Epämääräisiä oireita alkoi esiintyä lauantaina 19.12. Eräänlaista epämukavuuden tunnetta. Se on varmaan paras tapa kuvata asia. Väsymystä ja ruokahalun puutetta.

- Maanantaina 20.12 tiesin jo, että flunssa oli tulossa. Työteho oli kovin matala.

- Tiistaina nousi kuume, joka nousi korkeimmillaan tasolle 37.7. Lisäksi esiintyi edellämainittua ”epämukavuuden tunnetta”.

- Koko sairauden ajan kuumetaso heilahteli kovasti. Erikoista oli, että se oli korkeimmillaan öisin. Keskiviikkoyönä se oli tasolle 38.2. Torstaina iltapäivällä kuume laski normaaliksi noustakseen taas tasolle 38.1 seuraavana yönä.

- Torstaiyönä kuvaan tuli kovat kivut. Nämä esiintyivät kurkussa ja jossain henkitorven tienoilla. Ne olivat niin kovia, että edes raskas Burana lääkitys (kaksi 20 kappaleen pakettia sairauden aikana) ei auttanut. Kipujen takia ei saanut öisin nukuttua.

- Perjantaiaamuna alkoi kova yskä. Sitä voi kuvata sanalla ”hinkuyskä”. Yskiminen tulee syvältä, lähes vatsasta asti ja jatkuu kerrallaan aina minuutteja. Jokaisen tällaisen kohtauksen jälkeen hiki virtasi ja uupumus oli suuri.

- Tätä kirjoittaessa, maanantaina (sairauden 8. päivä), kuume on hävinnyt ja jäljelle on jäänyt kova yskä ja kurkkukipu.


Minulle tämä influenssa on ollu tyystin erilainen, kuin mikään muu koskaan aikaisemmin.

Siis, jos haluatte kokea tuon ylläolevan mukaisen sairauden, suosittelen rokotteen jättämistä väliin.

Eräs yksityiskohta liittyy sairaalapalveluiden toimintaan. Soitin lukuisia kertoja sikainfluenssapäivystykseen saadakseni ohjeita asiassa. Sain heiltä hyvät perustiedot mm. siitä, mihin mennä sitten, jos oireet menevät hengenvaarallisiksi. Sen ne tiesivät ja ohjeistus sellaisten asioiden suhteen oli hyvää ja asiallista.

Mielenkiintoista oli se, miten vahva tahtotila näillä terveysasiantuntijoila oli huolehtia siitä, että minä en menisi joulunpyhinä kuormittamaan terveydenhoitojärjestelmää. Kipuni olivat kovat ja olo oli ajoin lähes sietämätön. Heidän ohjeensa oli, että vasta sitten, mikäli minulle tulisi vaarallisentuntuista hengenahdistusta, olisi oikea aika mennä sairaalapäivystykseen. Kriteeri siis oli se, että tilanne pitäisi päästää ensin vaaralliseksi (siis, jos hengitys menisi lähes mahdottomaksi), jotta asian hoitamiseen kannattaisi käyttää yhtään resursseja.

Tästä tuli mieleen eräs aikaisempi tapaus, jossa oli noudatettu tätä samaa ohjetta:

http://havaitsija.blogspot.com/2009/11/on-toimittu-taysin-ohjeiden-mukaisesti.html

Ei kommentteja: