lauantai 12. joulukuuta 2009

Irrotettu asiayhteydestään, Out of context

Nyt on kulunut pari viikkoa siitä, kun Englannissa sijaitsevasta East Anglian yliopiston ilmastotutkijoiden salaiset tiedostot vuodettiin julkisuuteen.

Paljastuneista sähköposteista, dokumenteista ja ohjelmakoodeista näkyy selvästi, että Briffan ja Jonesin tutkimustulokset ovat olleet väärennöksiä. Tuloksia on tarkoituksellisesti manipuloitu näyttämään dramaattista lämpötilan nousua, vaikka datat eivät väitettä tue.

Jones on jättänyt tutkimuslaitoksen johtajan virkansa toistaiseksi. Hän ja Briffa ovat selityksen velkaa. Se selitys on, että vuodettu materiaali on irrotettu asiayhteydestään. Tätä "out of context" puolustusta hoetaan yhä uudelleen. Helsingin sanomat ja monet muut lehdet ovat ottaneet tämän argumentaation kiitollisuudella vastaan ja toistavat sitä kritiikittömästi.

Steve McIntyre otti haasteen vastaan ja teki seikkaperäisen selvityksen siitä, mikä näiden viestien asiayhteys on:

http://climateaudit.org/2009/12/10/ipcc-and-the-trick/


 

Vanha sanonta menee näin: varo, mitä toivot, sillä voi käydä niin että saat sen. Näiden ilmastotutkijoiden ei kannattaisi käyttää kovin paljon tuote "out of context" puolustusta, sillä kuva muuttuu entistä karmivammaksi, kun vuodetut tiedostot pistetään asiayhteyteensä.

McIntyre on purkanut IPCC:n Tansanian kokoukseen (1999) liittyvät sähköpostit ja muun materiaalin kronologiseen listaan. Kokouksen alla valmisteltiin seuraavaa ilmastoraporttia ja oli päätetty, että siinä esitetään 1000 vuoden lämpötilakäyrä. Tutkijat valmistelivat tätä käyrää, mutta keskusteluissa paljastuu, että käyrässä ei ole nousevaa häntää. Sähköposteja virtaa edes takaisin ja tutkijat ovat huolissaan siitä, että datat eivät luo sitä dramaattista vaikutelmaa, jota ollaan hakemassa. Lopulta tutkijat päättävät manipuloida tuloksia siten, että kuuluisa jääkiekkomaila ilmestyy kuviin. Ja, tämä kaikki näkyy kirjeenvaihdolla selkeällä englanninkielellä.

Siinä sitä kontekstia löytyy. Suomessa näitä asioita noteeraa suomalainen MEP, Korhola:

http://eijariitta.blogit.uusisuomi.fi/2009/12/12/konteksti-vain-pahentaa-cru-skandaalia/


 


 

Ei kommentteja: