keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Israelin tapahtumat

Jälleen kerran on isoa draamaa menossa Israelissa ja Gazassa.

Israelia syytetään roistomaisesta toiminnasta siinä, että he käyttivät tarpeetonta väkivaltaa avustuslaivan pysäyttämiseen.

Koko maailma tuomitsee nyt Israelin.

Minä kiinnitän huomiota median ja poliitikkojen mielipiteiden polarisoitumiseen. Asiaan suhtaudutaan kovin tunteeellisesti ja jätetään kokonaan huomiotta Israelin kanta asiaan.

Analyyttinen ja vastuullinen toiminta minusta edellyttäisi sitä, että myös vastapuolen argumentit kuunnellaan - vaikka olisi kuinka eri mieltä.

Tämä Israelin tapaus nimittäin herättää myös kysymyksiä. Ohessa se, mitä sain kaivettua Israelin kantoja asiaan:
- Israel on esittänyt, että he pelkäävät näiden avustuslaivojen luovan kanavan aseiden salakuljetukselle. Tämä siis siinä tapauksessa, että laivat menisivät suoraan Gazaan.
- Tämä aseiden salakuljetuksen pelko on aiheuttanut sen, että Gazaan menevät kuljetukset on "tullattu" Israelin satamissa. Tällä tavalla on ilmeisesti toimittu aiemmin ja sitä oli ehdotettu myös nyt tulleille avustuslaivoille.
- Gazassa on Israelille vihamielisiä terroristiaineksia, jotka ovat käyttäneet aseita Israelia vastaan ja varmasti tekevät niin jatkossakin, jos aseita käsiinsä saavat.
- Kansainvälisen oikeiden mukaan Israelilla on oikeus pysäyttää laivat ja tehdä edellämainitun kaltainen "tullaus".
- Laivalla tapahtunut konflikti oli molemminpuolinen. Televisiokuvissa näkyy selvästi, miten lasketuvia israelislaisia sotilaita alettiin aktiivisesti pamputtaa heti laivaan tulon myötä.
- Laivoilla olleet avustusaktivistit tiesivät erinomaisen hyvin, että konflikti tulee vastaan, mikäli ne yrittävät mennä suoraan Gazaan. Heillä oli tiedossa konfliktiton vaihtoehto (mennä Israelin sataman kautta), mutta he eivät tehneet sitä. Israelissa monet ovat sitä mieltä, että nämä rauhanaktivistit tahallaan aiheuttivat tämän tilanteen. Jos näin oli, niin he onnistuivat toimessaan erinomaisen hyvin ja saivat Israelin tuomittua roistovaltion kastiin jälleen kerran.

En tiedä, mikä asiassa on totuus. Luultavasti sellaista ei ole. Lähinnä ihmetyttää se, miten helppoa on manipuloida mediaa ja poliitikkoja tällaisiin vahvasti polarisoituneisiin kantoihin.

Ei kommentteja: