lauantai 18. syyskuuta 2010

Sverigedemokraterna

Ruotsissa on menossa vaalit. On mahdollista, että valtiopäiville pääsee uusi puolue, Ruotsidemokraatit (Sverigedemokraterna).

Lehtiä lukemalla saa vaikutelman, että kyseessä on populistinen ja äärioikeistolainen puolue. Sen sanotaan olevan vahvasti ulkomaalaisvihamielinen, jopa rasistinen puolue. Ohessa lainauksia suomalaisen lehdistön luonnehdinnoista:

Helsingin Sanomat 19.9: ”Maahanmuuttajiin kriittisesti suhtautuvat ruotsidemokraatit”

Helsingin Sanomat 19.9: ”…31-vuotias Jimmie Åkesson vie avoimesti maahanmuutajavihamielisen Ruotsidemokraatit-puolueensa ensi kertaa valtiopäiville.”

Ilta-Sanomat 19.8: ” maahanmuuttajiin ja pakolaisiin nuivasti suhtautuva puolue”.

Turun Sanomat 13.9: ”…populistinen ruotsidemokraatit…yrittävät pistää maahanmuuttajat ruotsalaisvaltion pulmien maksumieheksi….”

Tämä rosvojoukoksi kuvattu ryhmä on siis lähellä läpimurtoa Ruotsin vaaleissa. Ei ihme, että Tukholmassa ollaan huolissaan.

En halunnut olla pelkästään Suomen lehdistön lyhyiden luonnehdintojen varassa. Halusin selvittää, mikä tämä puolue on ja mitä asioita se ajaa. Se ei ollut vaikeaa. Helpointa oli aloittaa heidän web sivuiltaan (http://sverigedemokraterna.se). Siellä on heidän vaaliohjelmansa, jossa on neljä teemaa:

A) Vastuullista maahanmuuttopolitiikka. Tämä koostuu kahdesta osasta. Ensinnäkin halutaan tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja vähentää maahanmuuton määrää, jonka todetaan olevan muihin maihin verrattuna liian korkealla tasolle. Toiseksi halutaan lisätä varoja YK:n alaisille organisaatioille (UNHCR), jotta he voivat auttaa vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä jo lähtömaissaan.

B) Toimenpiteitä rikollisuuden vähentämiseksi: kovennettuja rangaistuksia taparikollisille, parempia korvauksia rikosten uhreille ja julkinen rekisteri pedofiiliasta tuomituille.

C) Vanhuksille paremmat oltavat: eläkkeiden nosto ja lisää vanhustentaloja.

D) Naisille parempi tasa-arvo ja turva: kovemmat tuomiot raiskauksista, maahanmuuttajanaisten suojeleminen uskonnollisia rikoksia vastaan.

Ruotsidemokraatit näyttävät tekevän varjobudjetteja. Tässä vuoden 2010 varjobudjetti, joka sisältää konkreettisia laskelmia perusteluineen:
http://sverigedemokraterna.se/files/2010/06/Skuggbudget-2010-version-2.1.pdf

Minusta Suomen median luoma kuva tästä puolueesta on tahallisen harhaanjohtava. Luettuani heidän materiaalinsa, en parhaalla (pahalla) tahdollakaan voi väittää tätä puoluetta populistiseksi, äärioikeistolaiseksi, rasistiseksi tai maahanmuuttajavihamieliseksi.

Miksi suomalaiset toimittajat eivät tee sitä työtä, josta heille maksetaan? Jotta asioista voi kirjoittaa, pitäisi niihin ensin perehtyä.

Ei kommentteja: