sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Lautakasagate

On ollut mielenkiintoista seurata Vanhasen "lautakasagate" uutisointia.

Nyt on pöly jossain määrin laskeutunut, joten on hyvä aika tehdä välitilinpäätös. Kerrataan tiedossa(ni) olevat faktat:

  • YLE TV2 ohjelma ajettiin ulos etuajassa, juuri ennen merkittäviä luottamuslauseäänestyksiä eduskunnassa.
  • TV2 toimittajat väittivät, että ohjelma olisi ollut ajoitettu juuri tuohon ajankohtaan, mutta näin ei ollutkaan. Alkuperäinen tarkoitus oli lähettää ohjelma joskus paljon myöhemmin.
  • YLE on sanonut väitteensä perustuvan vain yhden henkilön lausumaan. Mitään kirjallisia tai muita todisteita ei ole tämän yhden henkilön lausunnon lisäksi.
  • Ohjelmassa annettiin selkeästi ymmärtää, että laudat ovat menneet Vanhasten talotyömaalle.
  • Matti Vanhanen todisti aika vakuuttavasti, että YLEN:n väittämiä lautoja ei ole talossa käytetty. YLE muutti heti tarinaansa ja sanoi, että he muka eivät olisi missään vaiheessa väittäneet lautojen olleen käytetty Vanhasen taloprojektissa.
  • Edellisellä viikolla, ennen TV2 ohjelman lähetystä, Vanhasta kohtaan oli menossa ennennäkemätön painostus. Toimittajalauma, joka oli häntä vastassa amerikan matkalta toisi kysymystä: "aiotteko erota". Näistä kysymyksistä tehtiin seuraavan päivän uutinen tyyliin, "Vanhanen ei kerro eroaiomuksistaan".
  • Nyt Vanhasta kohtaan ei enää esiinny edellämainitun tapaista eroamispainostusta.
  • TV2 ohjelmassa esitettiin muita aika raskaita ja hyvin perusteltuja syytöksiä Vanhasta ja muuta nuorisosäätiön johdossa toimineita poliitikkoja kohtaan.

Minun yhden miehen mediatuomioistuimeni antaa tässä jutussa seuraavan tuomion:

  1. YLE TV2 toimittajat ovat toimineet tarkoitushakuisesti. Tavoitteena on ollut pääministerin kaataminen ja uuden hallituksen muodostaminen (jossa ei ole Kepua).
  2. Lautakasaan liittyvä uutinen on tehty ilman kunnollisia faktoja ja epäammattimaisesti. Yhden (mahdollisesti kostonhaluisen) syvän kurkun lausuma ei riitä. Pitäisi olla muuta asiaa liittyvää aineistoa. Watergate juttuakaan ei kirjoitettu vain yhden todistajan lausunnon perusteella.
  3. Mitä tahansa oikeutta tässä maailmassa on myös mahdollisuus käyttä väärin. Tässä tapauksessa YLE:n toimittajat ovat käyttäneet väärin lähdesuojaa. Lähdesuoja antaa toimittajalle paljon valtaa. Sen avulla kuka tahansa voidaan leimata rikolliseksi ja laittaa pahaan asemaan. Tällaisen vallan käyttäjän pitäisi tuntea vastuunsa.
  4. Ohjelman muut osiot olivat täyttä asiaa ja hyvin tehtyjä. Nuorisosäätiössä on paljon perusteltuja väärinkäytösepäilyjä, jotka pitäisi selvittää.


 

Ei kommentteja: