maanantai 11. toukokuuta 2009

Metsäteollisuus Suomessa

Valittaen on todettava, että minun on lainattava Isokalliota uudelleen. Niin hyvin hän on taas kirjoittanut.

"Suomalaisesta puusta valmistettu sellu on ollut viimeisen viidentoista vuoden kalliimpaa kuin nopeakasvuisista eukalyptuspuista valmistettu. Asian olisi luullut olevan tiedossa myös Katajanokalla.

Tilapäistä apua täällä keitetyn sellun hintakilpailukykyyn saatiin kymmenkunta vuotta ostamalla halpaa puuta Venäjältä. Sitten venäläiset nostivat tulleilla sikäläisen puun hinnan lähelle suomalaisen puun hintaa, jolloin sekin kilpailutekijä katosi."


"Aasian väkiluku kasvaa seuraavan kolmenkymmenen vuoden aikana liki kahdella miljardilla. Kovin suurta ennustuskykyä ei tarvitse omata ymmärtääkseen paperituotemarkkinoiden painopisteen siirtyvän sinne, missä väestö ja elintaso kasvavat."

"Meidän metsämme ja paperikoneemme ovat tuskallisen kaukana noista markkinoista. Olemme tilanteessa, jossa kantohinnan pitäisi puolittua ja palkoista sekä energian hinnasta leikata kolmannes. Vain sillä tavalla voitaisiin kompensoida epäedullinen sijaintimme. Kun niin ei tietenkään tehdä, kapasiteetti joudutaan mitoittamaan lähimarkkinoiden mukaan eli huomattavasti nykyistä alemmalle tasolle."

Ei kommentteja: