sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Isokallio

Lainaan tässä Kalle Isokalliota (IL, 4.5).

"Vuoden 1500 ja 1800-luvun puolivälin välisenä aikana bruttokansantuote per capita kasvoi maailmassa vain kaksinkertaiseksi. Sen jälkeen se lähti laukalle ja kuusinkertaistui seuraavan sadanviidenkymmenen vuoden aikana."

"Kun myös maapallon väkiluku samaan aikaan kuusinkertaistui, tuotanto maapallolla kasvoi kolmekymmentäkuusikertaiseksi samassa ajassa. Jos joku ennustaa, että sama meno jatkuu, sellainen ennuste ei ole tästä maailmasta."

"Selitys tuolle hetkelliselle 150 vuoden kasvupyrähdykselle oli se, että keksittiin tapa tuottaa energiaa halvemmalla kuin mitä ihmisen tuottama energia maksoi. Ensin kivihiilellä toimivilla höyrykoneilla, sen jälkeen polttomoottoreilla ja sitten ydinvoimalla."

"Palaamme sille kasvukäyrälle, joka vallitsi ennen kuin hetkellisesti saimme sen kiihdytetyksi halvan energian avulla."

"Jos verrataan vuoden 2007 tilannetta tähän päivään, yritysten rahoitusomaisuudesta katosi finanssikriisin johdosta neljäkymmentä biljoonaa euroa, joka on tuhat kertaa Nokian liikevaihdon verran."

"Koko maapallon viiden prosentin bruttokansantuotteen kasvulla siihen menisi viisitoista vuotta."

"Velanotto on siis vaarallista, otti sitä sitten perhe, valtio tai kunta. Kun maksun aika tulee, saattaa olla, että maksaja on huonommassa taloudellisessa tilanteessa kuin tänään. "


Isokallio on kiinnittänyt huomiota semmoisiin asioihin tuossa, jota ei ole ymmärretty.

Ei kommentteja: