keskiviikko 19. joulukuuta 2007

Metsäpeli

Pohjoismaisen metsäpelin ainekset ovat nyt selvillä.

Ihmetystä on herättänyt se, miksi kannattavia tehtaita lopetetaan. Stora-Enson Kemijärvi ilmeisen todistettavasti on itsessään kannattava.

UPM, M-Real, SCA ja muutama muu pohjoismainen paperintekijä on ilmoittanut sulkemisista.

On selvästi tehty diili. Isot tekijät ovat sopineet keskenään, että jokainen vähentää kapasiteettia hieman.

Tuollainen yhteistoiminta on luonnollista, sillä niin toimimalla saadaan paperin tarjontaa pienennettyä ja myyntihintaa nostettua. Samalla raaka-aineen kysyntä laskee, ja samalla ostohinta. Marginaalit kasvavat molemmista päistä. Se on kaikkien yhteinen etu ja voittaa ne lyhytaikaiset haitat heikoimpien tehtaiden sulkemisista.

Toinen peliteorian ilmentymä löytyy puutulleista. Venäjä on puutulleillaan luonut tilanteen, jossa kapasiteettia Suomessa vähennettiin. Tämä itsessään toimii Venäjää vastaan, sillä Venäjä ei tietenkään halua, että puut mätänevät Karjalan metsiin.

Venäjän puutullit alkavat tuottaa kuitenkiin muita etuja Venäjälle. Nyt kaikki isot pelaajat ovat ilmoittaneet tehdasprojekteistaan siellä. Venäjän edun mukaista on nyt ensin varmistaa, että riittävän suuri määrä projekteja on sitovasti saatu käyntiin. Kun tämä on peruuttamattomasti selvää, on aika höllentää puutulleja. Tämä on siis ennusteeni, katsotaan miten käy.

Ei kommentteja: