maanantai 29. marraskuuta 2010

Cablegate

Satojatuhansia Yhdysvaltojen suurlähetystöjen ja ulkoministeriön sisäisiä viestejä on vuotamassa julkisuuteen Wikileaksin kautta. Tilanne on äärimmäisen nolo Yhdysvaltojen ulkoasiainhallinnolle, sillä viesteistä paljastuu karkeaa kieltä ja alentavaa suhtautumista vastapuolen diplomaateista ja poliitikoista. On mukana varmaan kiusallista tietoa siitäkin, mitä salaisia hankkeita Yhdysvalloilla on meneillään maailmalla.

Minua tuossa hämmästyttää eniten se, että kaikki nämä salaiset ja luottamukselliset tiedot ovat kaikki sähköisessä muodossa ja niihin (lehtitietojen mukaan) pääsee käsiksi ympäri maailmaa ainakin kolme miljoonaa henkilöä. Pitäisi olla selvää, että tuosta isosta henkilömäärästä ennemmin tai myöhemmin löytyy vuotaja. Muissa maissa ilmeisesti on yleinen käytäntö, että salainen informaatio on vain paperilla, ei ainakaan missään maailmanlaajuisessa tietokannassa.

Uteliaisuus on suurta. Odotan erityisellä mielenkiinnolla, mitä Yhdysvaltojen Suomen suurlähetystö on raportoinut Jäätteenmäen Irakgatesta. Tämänpäivän lehden mukaan Yhdysvaltojen suurlähetystö on lähettänyt raportin Washingtoniin Jätteenmäen ja Lipposen kuuluisan vaalikeskustelua (tai riitaa) seuraavana päivänä.

Lipposen ja Jäätteenmäen ristiriita koski sitä, mitä tarkkaan ottaen Lipponen oli Yhdysvaltojen matkallaan sopinut Suomen osallistumisesta Yhdysvaltojen rinnalla Irakin sotaan. Silloin olin sitä mieltä (kuten edelleenkin) että ihan viimeistä sanaa ei tuosta asiasta ei ole sanottu. Ehkä asian viimekätinen tausta tulee nyt tietoon. Toivotaan niin.

Ei kommentteja: