lauantai 2. tammikuuta 2010

CO2 vaikutus ilmakehään ja lämpenemiseen

Rupesin tutkimaan tarkemmin hiilidioksidin oletettua vaikutusta ilmakehään ja lämpötilaan.

Oli hämmästyttävää havaita seuraavat asiat:

A) CO2 absorboi infrapunasäteilyä vain kahdella kapealla kaistalla (15 mikrometrin alueella). Mitä tuo CO2 absorptiospektrin kapeus tarkoittaa käytännössä? Jos vaikka olettaa, että infrapunasäteilyn spektri on jakautunut mustan kappaleen säteilyn lailla, silloin vain erittäin pieni osa infrapunasäteilystä blokkautuu CO2 kaasuun. Kun katson noita absorptiokäyriä, niin karkeasti voi arvioida, että 5% infrapunasäteilystä ylipäätään osuu noille taajuuskaistoille. Siten, kasvihuoneilmiö koskisi vain 5% osuutta lähtevästä lämpösäteilystä.

B) Vain pieni osa maasta lähtevästä säteilystä on infrapunasäteilyn muodossa (arviolta noin 5%).

C) Silloin, kun lämpö karkaa maasta infrapunasäteilyn muodossa, se absorboituu hiilidioksidiin (tai johonkin muuhun) 10 metrin matkalla. Jos hiilidioksidin määrä kaksinkertaistuisi, tämä matka puolittuisi viiteen metriin. Toisin sanoen: oli hiilidioksidia paljon tai vähän, infrapunasäteily kyllä absorboituu siihen. Vain ilmakehän tunkeutumispituus vaihtelee.

Nuo seikat (CO2 absorptiospektri, infrapunan osuus maapallon lämpösäteilystä) ovat helposti todennettavissa olevaa fysiikkaa.

Mikäli nuo suhteellisen yksinkertaiset ja todennettavissa olevat väitteet pitäisivät paikkansa, olisi koko CO2 kasvihuoneteoria kumottu.

Hämmästyttävintä oli, että en löytänyt internetin mahtavasta tietotulvasta yhtään paperia, tutkimusta tai muuta dokumentaatiota, jossa noihin yllämainittuihin asioihin olisi kunnnolla otettu kantaa. On kuitenkin kyse aika perustavaa laatua olevasta asiasta, joten olisi luullut asian olevan kiinnostava.

Ei kommentteja: