Mediassa puhutaan näinä päivinä paljon Kreikasta.
Olen lukenut paljon artikkeleja tästä Euroopan sairaasta valtiosta. Lähes kaikki artikkelit ovat olleet kovin pintapuolisia eikä asioiden taustoja ole avattu. Siksi asiat piti selvittää itse. Ohessa mielestäni olennaiset faktat, jotka muodostavat perustan Kreikan tilanteen arvioimiselle.
GDP kasvulukujen valossa Kreikka on ollut 2000 luvulla varsinainen menestystarina. Kasvu on ollut systemaattisesti vauhdikkaampaa, kuin melkein missään muualla ja sitä jatkui vuoteen 2008 saakka.
Nykyisellään Kreikan GDP asukasta kohti on korkea, 30000 dollaria. Sillä pääsee sijalle 25. koko maailman listalla.
Johtuen holtittomasta taloudenhoidosta, Kreikka on kuitenkin velkaantunut pahasti. Valtionvelka on 125% kansantuotteesta ja sillä pääsee EU:ssa ykköspaikalle. Tämä velka on niinsanottua syömävelkaa, eli sillä on rahoitettu alhaita eläkeikiä ja ylisuurta julkista sektoria.
Kreikassa on todistetusti paljon korruptiota. Olen itsekin ollut muutaman kerran päässyt sivusta näkemään esimerkkejä siitä, miten se järjestelmä toimii. Kreikkalainen ei osaa edes hävetä tai isommin piilotella korruptoitunutta toimintaa. On lisäksi todennäköistä, että Kreikan harmaan talouden piilotettu GDP on kohtuullisen suuri. Näinollen, todellinen velkaantumisaste ei ole niin korkea, kuin pinnalta katsoen näyttää.
Kreikan teolliset rakenteet ovat hyvässä kunnossa. Laivanvarustusteollisuus on maailman suurin. Melkein joka viides kauppalaiva seilaa maailman merillä kreikkalaisessa omistuksessa. Turismi tietysti on toinen tukijalka: 17 miljoonaa turistia käy Kreikassa vuosittain. Teollisten työpaikkojen määrä suhteessa kaikkiin työpaikkoihin on maailman toiseksi korkein, vain Etelä Korea menee edelle.
Ottaen huomioon Kreikan teollisuuden hyvän rakenteen ja sen, että finanssikiisin pahin vaihe on ohitettu, uskon Kreikan selviävän. Tämä etenkin siksi, että Katainen, Merkel ja monet muut ovat valmiita kaatamaan omien kansalaistensa eläkerahoja Kreikan tukemiseen. EU:lla ei ole varaa antaa Kreikan joutua suurempiin vaikeuksiin. Vallitsee kauhun tasapaino. Jos Kreikkaa ei rahoiteta, silloin jo annetut lainat menevät defaulttiin ja seuraa suuria menetyksiä. Tukemalla Kreikkaa avokätisesti säilytetään se optio, että kriisistä voitaisiin vielä jotenkin selvitä.
Nyt meneillään olevassa rahoituskierroksessa olisi hyvä tilaisuus vaatia tiukkoja ehtoja Kreikalta. Jotkin hotittomuudet, kuten 53 vuoden eläkeikä, voitaisiin helposti poistaa. Valitettavasti vaikuttaa kuitenkin siltä, että EU:n päätäjiltä ei löydy tarvittavaa rohkeutta ja kovuutta näiden vaikeiden päätösten tekemiseen. Kriisistä tulee monivuotinen, paljon pidempi, kuin mitä sen tarvitsisi olla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti