On noussut kova kohu Ympäristöministeri Lehtomäen lähipiirin omistuksista Talvivaara kaivosyhtiössä. Lehdet tekevät lööppejä, mutta tavanomaiseen tyyliin toimittajat eivät paneudu asioiden taustoihin. Koska asia on kiinnostava, se mielestäni ansaitsee tulla analysoiduksi kunnolla. Ohessa ne Lehtomäen sisäpiiriepäilykseen liittyvät faktat, jotka asiasta sain kaivettua esiin.
Talvivaara on 2009 vuoden aikana aktiivisesti selvittänyt, miten se pystyisi hyödyntämään malmeissaan olevaa uraania, sinkin ja nikkelin lisaksi.
Vaikuttaa siltä, että tämä uraani sivutuotteena saattaa olla se tekijä, joka mahdollistaa tuloksellisen kaivostoiminnan Talvivaarassa. On edelleen suuriä epävarmuustekijöitä siinä, pystyykö Talvivaaran uusilla tekniikoilla (osin vielä todentamattomia) hyödyntämään kaupallisesti alueen köyhähköja nikkeliesiintymiä.
Vuoden 2009 aikana Talvivaara käytti paljon aikaa ja resursseja uraanin kaivamisen kannattavuuden selvittämiseen. Osavuosikatsauksessaan he sanoivat, että uraanin hyödyntämiseen tarvitaan uusi lupa ympäristöministeriöltä ja että keskustelut lupaviranomaisten kanssa on käynnistetty.
Lehtomäen lähipiiri osti merkittävän määrän Talvivaaran osakkeita tammikuussa 2010. Pari viikkoa myöhemmin (9.2) Talvivaara julkaisi lehdistötiedotteen, jossa ilmoitettiin suunnitelmasta uraanin hyödyntämisen aloittamisesta. Heti lehdistötiedotteen julkaisun jälkeen Talvivaaran osake nousi 360 punnasta tasolle 480 puntaa kahdessa kuukaudessa (33%). Ei voi sanoa varmasti, että tämä uutinen olisi kurssinousun taustalla, sillä yhtiön talousluvut julkaistiin 24.2. Tulosjulkistuksessa ei kuitenkaan ollut mitään sellaista ilmeistä merkittävää uutista, joka itsessään voisi sellittää noin merkittävää kurssinousua.
Lehtomäen sisäpiiriläisyydesta ja sisäpiiritiedon väärinkäytöksestä voidaan todeta seuraavaa:
A) Lehtomäki on saanut luottamuksellista tietoa Talvivaaralta koskien uraanin hyödyntämistä koskevaa ympäristölupaa. Talvivaaran oman ilmoituksen mukaan neuvottelu lupaviranomaisten kanssa aloitettiin ainakin syksyllä 2009. On selvää, että tämä luottamuksellinen tieto on huomaaatavasti laajempaa, kuin mitä on tarjolla tavanomaiselle sijoittajalle, joka on julkisen tiedon varassa. Lehtomäki on suurella todennäköisyydellä sisäpiiriläinen ja hänen pitäisi olla erittäin varovainen Talvivaaran osakkeiden kaupassa.
B) Markkinat katsovat uraanin hyödyntämisen olevan erittäin tärkeä asia yhtiön osakkeen arvon kannalta. Tämä johtuu siitä, että Talvivaaran Nikkeliprosessin kannattavuudesta ei vielä ole varmaa tietoa. Siksi uraanin hyödyntämisen mahdollisuus voi olla se tekijä, joka tekee muuten kannattamattomasta liiketoiminnasta kannattavan. Sellaisella on iso vaikutus tulevaisuuden tuotto-odotuksiin, ja pörssikurssiin.
Perusteltu epäilys ministerin sisäpiiririkoksesta on olemassa. Toivotaan, että tämä tapaus tutkitaan kunnolla. Tuntien suomalaisen järjestelmän, en kuitenkaan löisi vetoa siitä, että tämä tapaus saisi asiallisen käsittelyn.
lauantai 25. syyskuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Veikkaanpa, että asiassa edetään jollakin näistä tavoista:
A) Mitään ei tapahdu, vaan "maan tapa" on paras tapa.
B) Lehtomäki eroaa ja pääsee johonkin mukavaan poliittiseen virkaan.
C) Poliisi katsoo asian läpi, toteaa syyllisen ja oikeus sitten vapauttaa Lehtomäen.
Kauhean suuria tältä joka tapauksessa on turha odottaa, sillä esimerkiksi Linden taisi saada vain huomautuksen siitä, että hän jakoi tukia "omalle" golf-kentälleen.
Tämä on yksi niistä hyvistä esimerkeistä yhteiskunnan tavasta kohdella ihmisiä erinarvoisesti.
Kun verottaja alkaa epäilemään tavallisen tallaajan tekevän sivubisneksiä, niin mätkyt tulee varmasti ja tavallinen tallaajan pitää tehdä todella paljon työtä todistakseen syyttömyytensä.
Minusta tämä juttu tulee viedä oikeuteen.
Tässä näytti käyneen, kuten sopi odottaa. Lehtomäen tekemisiin ei puututa. Hänelle suosiolliset poliittiset tahot (finanssivalvonta) on suorittanut valkopesun ja asia on loppuunkäsitelty.
Voidaanko tosiaan väittää, että ympäristöministeri ei joutuisi millään tavalla tekemisiin kaivosyhtiöihin liittyvän sisäpiiritiedon piiriin missään olosuhteissa?
Lähetä kommentti