torstai 22. lokakuuta 2009

Case: Nokia vs. Apple

Nokia haastaa Applen oikeuteen patenttirikkomuksista.

Mielenkiintoinen tilanne.

Tässä(kin) on kyse matemaattisen peliteorian sovelluksesta. Kännykkäteollisuudessa liikkuvat massiiviset rahasummat ja sen takia suunnattomat intressit. Markkinoilla on ollut ryhmä toimijoita, jotka ovat pelanneet omilla strategioillaan, joilla kaikilla on ollut yksi yhteinen piirre: perusteknologian kehitykseen on investoitu ja investoidaan investoidaan suuria summia rahaa. Näillä panostuksilla on saatu aikaan uusia kommunikaatiostandardeja, 3G ja nyt 4G. Nämä kommunikaatiostandardit ovat periaatteessa avoimia, mutta käytännössä niiden soveltaminen tarkoittaa sitä, että on hyödynnettävä muiden pelureiden patenttisalkkua jossain kohtaa. Ei ole mahdollista navigoida kymmenien tuhansian kännykkäpatenttien viidakossa, ilman että tarvitsee joitain niistä.

Nämä vakiintuneet pelurit ovat panostaneet kymmeniä vuosia patenttisalkkunsa kehittämiseen. Nokia, Ericsson, Qualcomm ja Motorola ovat tätä perinteistä maailmaa edustavia yhtiöitä. Yhteistä heille on myös se, että kännykkäliiketoiminta nähdään pelinä, jossa massa ratkaisee. Nokia on usein esittänyt, että vain riittävän ison kriittisen massan omaavat yhtiöt voivat selvitä globaalissa markkinassa. Vain isoilla on heidän mukaansa varaa ylläpitää massiivista tuotekehitysorganisaatiota, joka pysyttelee kehityksen eturintamassa - ja joka työstää patentteja liukuhihnalta. Kuvaan kuuluu myös suurien voluumien korostaminen. Nokian mielestä tärkeintä on sujuva logistiikka, jota hiotaan jatkuvasti aina vain paremmaksi koneeksi.

Näiden vakiintuneiden kännykkäpelureiden maailmassa patenteilla on suuri rooli. Heillä on patenttian ristiinlisenssoinnin järjestelmä. Patentit ovat pelimerkkejä tuossa pelissä. Nokia lisensoi 500 patenttia Ericssonille, joka vastineeksi antaa setin omia keksintöjään Nokian käyttöön. Raha ei liiku – vaan patenttiasianajajat liituraidoissaan.

Status quo oli:

  • Isot massat
  • Tehokas valmistuslogistiikka
  • Massiiviset tuotekehitysorganisaatiot ja panostukset


 

Tähän vakiintuneeseen peliin ilmeistyi pari vuotta sitten veneenkeikuttaja. Apple toi markkinoille iPhone kännykän, joka keksi omat sääntönsä. Applen tuote edusti aivan uutta tuotekategoriaa ja se sisälsi uusia innovaatioita, jotka oli kehitetty erityisesti käyttäjän kannalta. Tuote oli tarjottu kapealle sektorille kännykänkäyttäjiä, eikä se ollut halpa. Apple oli kehittänyt tuotteen ketterästi – ei oltu tarvittu Nokian tyylisiä massiivisia panostuksia. Markkinointikin tehtiin totutusta poikkeavalla tavalla, Applen hyväksihavaituilla sissimarkkinoinnin keinoilla. Kännykkä ei ollut pelkkä kännykkä, vaan osa Applen Internet palvelutarjontaa, musiikki ja sovellukset.

Lopputulos oli menestys. iPhone on pärjännyt paremmin, kuin kukaan osasi odottaa.

Apple ei haastanut pelkästään Nokiaa yhtiönä, vaan se haastoi koko vakiintuneen järjestelmän.

Nyt sitten imperiumi iskee takaisin. Nokia haastoi Applen oikeuteen patenttirikkomuksista.

Mitä Nokia hakee?

Perimmältään tässä on kyse kahden järjestelmän taistelusta. Vanhassa Nokian edustamassa järjestelmässä oli sisäänrakennettuna iso markkinoilletulon kynnys (barrier of entry). Se perustui nimenomaan tuotekehitysvoiman hyväksikäyttöön – ja patenttisalkkuihin. Vakiintuneet pelaajat, kuten Nokia ja Ericsson, pystyivät operoimaan siten, että rahaa ei liiku. Maksuvälineenä olivat omat patentit. Ajatus oli, että ristiinlisensointi estäisi Applen tapaisten häirikköjen ilmaantumisen pelikentälle. Uusien pelureiden pitäisi maksaa sisäänpääsymaksu rahalla ja summat olisivat niin suuria, ettei uusilla yrittäjillä olisi siihen mahdollisuuksia.

Tämän vanhan maailman Apple haastoi ja nyt Nokia vastaa haasteeseen juuri, niinkuin odotettavissa on. Nokia käyttää sitä asetta, jota sen asemassa tuleekin käyttää.

Odotettavissa on vuosia kestävät oikeudenkäynnit. Luulen, että Nokia on tässä vahvoilla. He varmasti saavat, vuosien juridisen väännön jälkeen, kelpo korvauksen patenteistaan ja he tulevat myös onnistumaan Applen tien vaikeuttamisessa. Mutta, kyseessä on kuitenkin viivystystaistelu. Apple on pysyvästi muuttanut pelin säännöt niin monella alueella, että Nokia jäi junasta.

Ennen oli jääkiekkokatsomossa tapana huutaa pelaajille: "Möttönen, tule pois sieltä – siellä on peli".


 

Nokia, tule pois sieltä. Siellä on peli.


 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kirjoititko tämän tarinan kenties Applen tuotteilla?

Masa kirjoitti...

Miten tässä lopulta kävi Nokian kannalta? Nokian patenttisalkku taitaa olla vieläkin suurempi nykyään mitä olen seurannut uutisia ja Nokian fuusioita toisten yritysten kanssa. Nokia taitaa vieläkin hyötyä patenteista puhelinmarkkinoilla?