keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Juridiikkaa

Korkein oikeus on päättänyt, että yksityisillä pysäköintiyhtiöillä on oikeus sakottaa luvatta pysäköineitä.

Aikanaan olin sitä mieltä, että tällainen sakotusoikeus on Suomen lain vastaista. Nyt muutin mieleni, luettuani korkeimman oikeuden perustelut. Siellä sanotaan (lainaus Hesarista):

"Korkein oikeus muutti kysymyksen oikeudesta julkisen vallan käyttöön kysymykseksi, oliko Mika S:n ja kiinteistön omistajan välille syntynyt yksityisoikeudellinen sopimussuhde.

Korkeimman oikeuden mukaan jokaisella on valta määrätä omaisuudestaan eikä toisen omaisuutta saa vapaasti käyttää. Tieliikennelaissa sanotaan, että pysäköinti yksityiselle alueelle ilman lupaa on kiellettyä. Kiinteistön omistaja voi sallia pysäköinnin asettamillaan ehdoilla.

Jos kiinteistön alueella on selvästi näkyvillä merkinnät pysäköinnin ehdoista ja mahdollisesta valvontamaksusta, sinne ajavan voidaan olettaa ymmärtävän, että hänen on toimittava ehtojen mukaan. Sopimussidonnaisuus on siis syntynyt.

Ja jos sopimusta rikotaan, siitä voidaan vaatia sopimussakko tai tässä tapauksessa valvontamaksu. Kyse ei siis ole julkisen vallan käytöstä vaan sopimusperusteisen saatavan velkomisesta. "


On pakko antaa tunnustusta: kerrankin sellainen oikeuspäätös, joka on hyvin perusteltu ja looginen. Selkeä tilanne: omistamaansa pysäköintialueen käyttöä saa hallinnoida haluamallaan tavalla.

Uskon lisäksi, että tämä päätös on hyvä siksi, että se itse asiassa vapauttaa pysäköintipaikkoja todelliseen tarpeeseen.

Ei kommentteja: