tiistai 2. elokuuta 2011

Outoja ilmiöitä

Päivän Hesarissa oli kerrassaan outo uutinen.

Vanajan avovankilasta karkasi naisvanki, joka oli vuonna 2008 tappanut miehen vesurilla.

Hän oli saanut 10 vuoden rangaistuksen. Rangaistuksessa oli otettu lieventävänä asianhaarana huomioon se, että hän oli ensikertalainen. Tämä ensikertalaisuus oli syynä siihen, että hänen olisi tarvinnut suorittaa tuomiostaan vain puolet - viisi vuotta.

Ohessa kuvaus tämän vangin vuonna 1998 suorittamasta paloittelumurhasta:
"...tappajat kiduttivat teräaseilla ja alistivat erilaisilla sadistisilla teoilla uhriaan sekä lopuksi tukehduttivat tämän peittämällä hänen kasvonsa ilmastointiteipillä. Uhri oli alun perin vapaaehtoisesti lähtenyt joukon matkaan. Uhrin ruumista silvottiin ja sille tehtiin 'saatananpalvontariittejää. Pitkitetyn surmatyön lopuksi uhri paloiteltiin sahalla. Elg ja Tervashonka veivät lopuksi ruumiinosat roskalaatikoihin."

Suomalaisen käytännön mukaan tämä vuonna 1998 tehty poikkeuksellisen raaka ja sadistinen paloittelumurha ei vaikuttanut ensikertalaisuuden määrittelyyn kymmenen vuotta myöhemmin. Seuraavan raa'an hengenriistämisen suoritettuaan hänet arvioitiin ensikertalaiseksi, koska edellisen raa'an rikoksen jälkeen hän oli ehtinyt olla vapaalla jalalla enemmän, kuin kolme vuotta.

Lopuksi todetaan, että "poliisi ei aio aktiivisesti etsiä etsintäkuulutettua". Tähän lisätään: tämä taposta tuomitun henkilön ei tule saamaan mitään ragaistusta karkaamisestaan. Hänen tuomionsa vain pidennetään yhtä monta päivää, kuin hän ehti olla karkuteillä.

Olenko minä ainoa henkilö Suomessa, joka pitää tätä outona? Vankilasta karkaamista ei rangaista mitenkään. Paloittelumurhaaja katsotaan ensikertalaiseksi tapettuaan vesurilla miehen. Karannutta ei etsitä mitenkään.